Franta trece drept tara cu cele mai variate sortimente de branzeturi din lume. Dar nu toate sortimentele cu care se lauda magazinele parisiene sunt fabricate in Franta. Multe sunt importate din Elvetia, Olanda, Italia, Spania si alte destule locatii, de unde provin cele mai renumite cascavaluri, cu care se falesc marketurile si restaurantele lumii, scrie Infoniac.

Branza Pecorino, Italia

Nici acolo, in Italia, nu stie toata lumea ca acest sortiment a fost realizat pentru prima oara acum 2000 de ani, intr-un sat de langa Roma. In 1884, primaria a interzis fabricarea branzei Pecorino, iar producatorii s-au mutat in Sardinia. Atunci i-a sporit si renumele, datorita aromei placute, aspectului compact obtinut prin presare si gusutului rafinat.

Cascaval Camembert, Franta

Cascavalul Camembert se gaseste si la noi. Se fabrica din lapte de vaca nepasteurizat, care matureaza mai multe saptamani in forme speciale, intorcandu-se pe o parte si pe alta, pana se acopera in intregime cu o crusta alba. A fost fabricat pentru prima oara de femierul Marie Harel, din Normandia, Franta, in anul 1791 (la doi ani dupa Revolutia Franceza).

Cascaval Gruyere, Elvetia

Sortimentul dateaza din secolul al XII-lea si se produce prin spalarea branzei in saramura si fermentarea controlata astfel, incat bacteriile sa elimine dioxid de carbon, care formeaza bule gazoase in interior. Se gaseste si la noi acest „cascaval cu gauri”. Dreptul la brand a fost disputat multa vreme intre firme franceze si evetiene, pana cand, in 2001, justitia a dat un verdict in favoarea Elvetiei.

Mascarpone, Italia

Si acesta este un sortiment vechi: din secolul al XVI-lea. Are aspect de crema foarte groasa, produsa din smantana incalzita la 85 grade, tratata cu acid tartric maturata la frigider. Italienii folosesc aceasta crema ideosebi pentru asezonarea deserturilor si a prajiturilor.

Windsor Rosu, Anglia

O varianta a acestui tip de cascaval, se vinde la noi sub numele de ceddar. Spre deosebire de ceddar insa, cascavalul windsor are un spect rosu marmorat ce se asigura prin introducerea in reteta a vinului rosu. Vinul ii da, pe langa culoare, un gust si o aroma aparte.

Yarg, Anglia

Producatorii acestui tip de branza se feresc sa faca publica reteta, dar se cunoaste ca respectivele calupuri sunt invelite in frunze de urzica, de la care primesc aroma vegetala asigurand totodata o crusta exterioara, excelenta la gust. Uneori, aceasta branza se matureaza in beciuri, pentru a se imbogati in mucegaiuri, care ii confera o aroma aparte.

Stilton, Anglia

Produs pentru prima oara in 1730 de catre Cooper Tornhill, acest sortiment a fost conceput pentru a fi folosit in calatorii, fiind foarte rezistent in timp. Se fabrica prin fermentatie, textura de mucegaiuri din interior dandu-i un aspect aparte.

Danablu, Danemarca

Danablu este una din cele mai aromate tipuri de branza din lume, realizata tot pe baza de mucegaiuri. Invetatorul Marius Boel a incercat initial sa copieze branza Roquefort, patentata in Franta, dar, pe parcurs, a abandonat ideea contrafacerii si si-a brevedat propria reteta.

Emmental, Elvetia

La noi, acest produs se comercializeaza adesea, prin confuzie sub denumirea de schweizer, care nu specifica altceva decat faptul ca produsul provine din Elvetia. A fost realizat pentru prima oara in localitatea Emmental, langa Berna, in anul 1293 (cand principatele romane nu erau inca nici intemeiate). Se recunoaste dupa gaurile mari din interior si aroma puternica, specifica produsuiu.

Halloumi, Cipru

Calitatea deosebita a acestui cascaval este ca nu se topeste la temperaturi foarte inalte. A fost realizat petru prima oara de catre beduinii nomazi din orientul mijlociu, iar in Cipru a primit o forma comerciala si s-a inscris ca brand european. Se fabrica din lapte de capra si de oaie si este elastic la atingere, fiind una din delicatesele cautate in numeroase capitale cu pretentii.

Branza telemea

Sortimentul n-are faima celor prezentate pana acum, dar se pare ca, sub aspectul vechimii, le intrece pe toate: dateaza de pe vremea dacilor. Totusi, recent, in vremurile noastre, si l-au inscris ca brand european… bulgarii, care il si comercialozeaza in UE.

Suntem atat de fraieri, incat pana si brandul de telemea ni l-au luat altii. Noi n-am ramas decat cu brandul de mamaliga, dar nici pe acesta nu l-am inscris nicaieri.

http://www.ziare.com/

 

LEAVE A REPLY