Se spune ca un calator ce poposise in Franta i-ar fi scris prietenului sau de aiurea: „Aici se traiete foarte rau. Vinul este vechi, iar branza are in ea mucegai”.

Legenda sau nu, cuvintele contin un adevar: Franta este patria branzeturilor si nici de lipsa vinurilor nu se poate plange. Iar dintre branzeturi, printre cele mai faimoase este cea pe cutia caruia scrie cuvantul magic „Camembert”.

Se pare ca istoria acestei branze fermentate se pierde in negura vremii. La doi ani dupa Revolutia Franceza, o oarecare Marie Harel a ajutat un calugar intemnitat de republicani sa scape din puscarie. Drept recompensa, acesta i-a divulgat secretul de fabricatie al branzei, noteaza Big Picture.

Fiica doamnei Harel, impreuna cu sotul ei, au inceput sa produca branza, au avut succes, au transmis reteta urmasilor, iar calitatea a remarcat-o Napoleon III, care trecea prin localitatea Camembert.

Imparatul i-a cumparat toata branza, a dus-o la Tuileries si a facut-o celebra. Descendentii doamnei Harel n-au divulgat insa secretul niciodata, iar astazi el face obiectul unui patent bine pazit. Intamplarea amanuntita o poate afla cine se duce sa viziteze muzeul fermei din Camembert, in Normandia, Franta.

Se stiu, totusi, cateva detalii. Principalul secret al branzei este vaca, mai bine zis hrana ei. Dar nimeni nu stie cu ce sunt hranite vacile, desi, in mare, se observa ca pe terenurile din Camembert se cultiva un anumit fel de iarba, un anumit fel de cereale si chiar legume.

In ceea ce priveste localitatea Camembert, ea nu se prea gaseste pe harti si e suprinzator ca Napoleon III a ajuns pana acolo: satul numara exact cinci case, plus celebra ferma facatoare de branza, si un mic muzeu pentru turisti. Drumul pana in sat nu este mai amenajat decat soselele de pe la noi.

Astazi, pe locul gospodariei modeste a fermierilor din secolul XVIII se afla o ferma moderna, cu instalatii automate pentru mulsul vacilor si procesatul laptelelui, pentru conditionat produsele lactate, ambalat, etichetat si expediat. Dar se pare ca proprietarii fermei sunt tot descendentii modestei femei. Micul muzeu al fermei este vizitat de turisti din toata Europa.

O eticheta de ambalaj straveche (stanga) si una cu ocazia reluarii productiei la eliberarea Frantei dupa ocupatia germana. Se observa ca fermierul a pus, cu mandrie, pe eticheta drapelele celor patru armate care au contribuit la eliberare: SUA, Marea Britanie, Canada si Franta insasi.

Fabricatia este automatizata si computerizata.

Turistii pot vizita procesul de fabricatie, dar nu este permis sa intre in contact cu personalul.

In programul vizitatorilor este inclusa si o degustare.

http://www.ziare.com/